10 неделен план за трчање – Програма за почетници

По долгата зима сигурно се чуствувате многу "улежани" па затоа еве една предлог програма, како да започнете од нула, па се до добра кондициона подготвеност. Во прилог оди стратегија за трчање која се состои од 10 нива во период од 10 недели, наменета е за почетници без здравствени проблеми. Треба да одвоите 3 – 4 дена неделно , а секој нареден ден нека Ви служи како одмор.

Загрејте се пред 5 -10 мин пред да почнете да трчањето со брзо одење, а истото направете го и кога ќе завршите.   Трчајте со константна брзина од 60 – 70% од Вашиот максимум, а кога е време за одење измеѓу интервалите, правете го тоа со брзо одење.

Фазите не одење се многу важни! Ви овозможуваат да истрчате повеќе и запомнете: трчајте со константна брзина, а не со спринтови.

 

ПОЧЕТНИЧКА ПРОГРАМА ЗА ТРЧАЊЕ

 

            НЕДЕЛА                ПЛАН: ТРЧАЊЕ-ОДЕЊЕ                      ВРЕМЕТРАЕЊЕ


                      1                            1 мин. трчање / 2 мин. одење (7х)                                21 минута


                      2                            2 мин. трчање / 2 мин. одење (5х)                                30 минути


                      3                            3 мин. трчање / 2 мин. одење (4х)                                20 минути


                      4                           5 мин. трчање / 2 мин. одење (3х)                                 21 минута


                      5                           6 мин. трчање / 1.5 мин. одење (3х)                              20 минути


                      6                           8 мин. трчање / 1.5 мин. одење (2х)                              18 минути


                      7                           10 мин. трчање / 1.5 мин. одење (2х)                            23 минути


                      8                           12 мин. трчање / 1 мин. одење / 8 мин. трчање          21 минута


                      9                           15 мин. трчање / 1 мин. одење / 5 мин. трчање          21 минута


                      10                                     20 мин. константно трчање                               21 минута


 

Не заборавајте да трчате правилно!

 

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.