4 неделна програма за трчање

Програмата е наменета за почетници кои сакаат од 0 минути да стигнат до 30 минути по забрзана постапка за само 4 недели.

Оваа програма е за почетници кои што претходно имаат вежбано (велосипед, планина, пливање), бидејќи ова е забрзана програма. Тие што неможат да го издржат ова темпо, секогаш е тука 10 неделната програма за трчање.

Трчајте со константно темпо од 60-70% од тоа што можете највеќе да го истрчате, а одењето правете го со брзо одење.

Фазите на одење се многу важни! Ви овозможуваат да истрчате повеќе и запомнете: трчајте со константна брзина, а не со спринтови.

ТРЧАЊЕТО И ОПОРАВОКОТ

Дозволете си по 1 ден пауза измеѓу трчање, не трчајте 4 дена по ред. Најдобро е да ги трчате:

Понеделник 1 ден трчање, Вторник одмор, Среда 2 ден трчање, Четврток 3 ден трчање, Петок одмор, Сабота 4 ден трчање, Недела одмор.

 

За време на деновите за одмор Вашето тело се приспособува на стресот, при што станува посилно и поагилно. Ова се однесува за мускулите на нозете, како и за срцето и белите дробови. Поради ова мора да напредувате полека, бидејќи телото мора да му давата само мал стрес за да може да се приспособи.

Вашето тело ќе се адаптира, опорави и ќе стане посилно. Ова се нарекува напредок. Доколку запнете и пружите преголем стрес на телото, ќе бидете уморни и ќе ризикувате да се повредите.

Како што стекнувате атлетски способности, телото полесно се приспособува на циклусот на стресот и вам ќе Ви е потребно помалку време за опоравок од претходното трчање.

НЕ ЗАБОРАВАЈТЕ ДА ТРЧАТЕ ПРАВИЛНО!


НЕДЕЛА 1

 
Загревање
со одење
Трчање-Одење План
Оладување
со одење
Врметраење
1st ден
10 мин
1 мин трчање, 1 мин одење (5x)
10 мин
30 мин
2nd ден
10 мин
1 мин трчање, 1 мин одење (7x)
5 мин
29 мин
3rd ден
10 мин
2 мин трчање, 1 мин одење (5x)
5 мин
30 мин
4th ден
5 мин
2 мин трчање, 1 мин одење (7x)
4 мин
30 мин

 


НЕДЕЛА 2

 
Загревање
со одење
Трчање-Одење План
Оладување
со одење
Врметраење
1st ден
5 мин
3 мин трчање, 1 мин одење (5x)
5 мин
30 мин
2nd ден
5 мин
5 мин трчање, 2 мин одење (3x)
4 мин
30 мин
3rd ден
4 мин
5 мин трчање, 1 мин одење (4x)
2 мин
30 мин
4th ден
5 мин
8 мин трчање, 3 мин одење (2x)
3 мин
30 мин

 


НЕДЕЛА 3

 
Загревање
со одење
Трчање-Одење План
Оладување
со одење
Врметраење
1st ден
5 мин
10 мин трчање, 5 мин одење,        5 мин трчање
5 мин
30 мин
2nd ден
5 мин
12 мин трчање, 3 мин одење,        5 мин трчање
5 мин
30 мин
3rd ден
10 мин
15 мин трчање, 
5 мин
30 мин
4th ден
6 мин
18 мин трчање
6 мин
30 мин

 


НЕДЕЛА 4

 
Загревање
со одење
Трчање-Одење План
Оладување
со одење
Врметраење
1st ден
5 мин
20 мин трчање
5 мин
30 мин
2nd ден
5 мин
22 мин трчање
3 мин
30 мин
3rd ден
3 мин
25 мин трчање
2 мин
30 мин
4th ден
2 мин
30 мин трчање
2 мин
30 мин

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.