5 фактори кои влијаат на тоа колку брзо ќе се изгради вашта мускулна маса

Изградбата на мускулната маса завииси од повеќе фактори, а не само од квалитетот на пилешкото месо и желбата за поголеми мускули. Еве 5 фактори кои влијаат на тоа колку брзо ќе се изгради вашта мускулна маса.

Колку години Тренирате

Многу е битни колку долго време тренирате, колку години сте потрошиле на кревање тегови. Ако сте нови во фитнесот, ќе бидете во можност да добие повеќе мускули, побрзо за разлика од оние кои креваат тегови константноподолг временски период ,затао се препорачува после 3 месеци тренинг, да се направи пауза 2 недели, за да се одмори и регенерира мускулот.

 

Хормонален профил

Износот на тестостеронот и другите хормони кои ги градат мускулите во вашето тело може да не се активираат целосно во изградбата на мускулите поради несоодветен тренинг (т.е. да не ги вежбате  нозете, или да не ја кревате доволната тежина), или пак вашето тело едноставно не произведува доволно тестостерон .

 

Генетика

Генетски гледано сите немаа ист максимален  мускулен потенцијал . Треба да знаете, дека некои мажи, природно се наклонети кон изградбата на поголема мускулна маса, бидејќи имаат добар  хормонски баланс, или на се дебелеат  во своите рамки додека другите имаат проблеми со градење на мускулна маса поради тоа што се склон кон дебелеење, без разлика колку напорно тие тренираат.

 

Мускулна Меморија

Ако сте 90 кг, и сте се одлучиле да трчате маратон, вие може да изгубите солидна 10 кг од вашата мускулна маса. Прашањето е: Колку долг временски период ќе ви биде потребен за да ја повратите ова изгубена мускулна маса? Одговорот е: Не премногу долго. Можеби само 1-2 месеци, бидејќи вашето тело има механизам за враќање на претходната хомеостаза, која  често се нарекува "мускулна меморија".

 

Додатоци во Исхраната

Постојат и тешки додатоци како стероиди или други потенцијално штетни суплементи, кои ги подобруваат перформансите и можат да ви помогнат да ги изградите мускулите многу побрзо, но јас ипак претпоставувам дека сте премногу паметни за да го правите тоа! Постојат и други помалку опасни, но се уште потенцијално штетни супстанции како креатин, кои можат да помогнат при мускулниот раст.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.