Брзи и Спори скелетни мускулни влакна

Денешната лекција е за Скелетните мускулни влакна. Кога ќе научите која е разликата помеѓу брзите мускулни влакна и спорите мускулни влакна, ќе разберете каков вид на тренинг и вежби ви се потребни за да постигнете по квалитетни резултати.

Да започнеме со тоа, дека постојат многу различни видови на мускули во вашето тело. Некои од нив работи неволно, како на пример срцевиот мускул. Но ние ќе се фокусираме на скелетните мускули – на мускулите кои ги движат вашите коски, или екстремитетите и телото наоколу.

 

Вашите скелетни мускули се составени од 3 различни видови на мускулни влакна:

 

  – Тип I ( СПОРИ МУСКУЛНИ ВЛАКНА) – тоа се црвените мускулни влакна, кои бавно ги грчат мускулите. Тие побавно се контрахират, но се многу ефикасни во користење на кислород , тие создаваат енергија без зголемување на млечната киселина . Ове мускулни влакна ја градат издржливост. Овие мускулни влакна се користат за настани со висока-издржливост како маратон.

  – Тип IIa (ХИБРИДНИ МУСКУЛНИ ВЛАКНА) – овие мускулни влакна се мешавина помеѓу Тип I и Тип IIb мускулните влакна, тие имаат многу висока стапка на контракција (што ги прави мускулите многу силни и експлозивни), и се уште по ефикасни во користење на енергијата затоа што ги прави мускулите многу отпорни на замор. Тие се наоѓаат ретко кај луѓето и се многу корисни за сите видови на физички перформанси.

  – Тип IIb (БРЗИ МУСКУЛНИ ВЛАКНА) – тоа се белите мускулни влакна, кои брзо ги грчат мускулите , тие реагираат многу брзо (и се многу силни и експлозивни), но тие исто така се изморуваат  многу лесно и создаваат поголема количина на  млечна киселина.

               

Секој човек има различен процент  на различни мускулни влакна во неговото  тело. Овие проценти се генетски определени. "Нормална" личност би се очекува да имаат околу 50% од тип I мускулите и 50% од тип II мускулите.  Олимписките спринтери има 80% од тип II мускулните влакна, а олимпијците кој се натпреваруваат на долги патеки имаат 80% од Тип I мускулни влакна!

Имајте на ум дека Тип II мускулните влакна не се "посилни" од Тип I мускулните влакна, тие се еднакво силни. Само разликата е  во тоа што Тип II мускулните влакна се едноставно побрзи, што значи дека тие побрзо се контрахираат и затоа може да се справат со поголем интензитет и обем на работа.

 

Препорака за Бодибилдери:

За побрзо да ја зголемите мускулната маса, мора да се фокусирате за време на тренингот да ги стимулирате  брзите мускулни влакна. Ова значи да правите тренинг за сила, а не за издржливост – тренирајте со  поголеми тежини и помалку повторувања, а не  со лесни тегови и голем број на повторувања.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.