Факти за Кожата

Кожата е неверојатен орган која што е многу важна за човекот, со други зборови таа е огледало на самите нас. Здрава и сјајна кожа може да покаже во колку добра состојба се наоѓаме. Дали ги знаете следниве неверојатни факти?

 

►Кожата е најголемиот орган во човечкото тело.

 

► Kaj особа која што тежи 55 кг. кожата:

      – покрива 1935 квадратни см.

      – тежи скоро 3 кг.

 

► Во само 1 квадратен cм. кожата содржи:

      – 12 милиони клетки

      – 250 потни жлезди

      – 3 лојни жлезди

 

► ¼ од течностите ги губиме преку потењето секој ден.

 

► Кожата апсорбира 60% од се што допира. Затоа многу лекови се направени во форма на креми, гелови или лепенки. Овие медикаменти одат преку кожата во крвотокот и се пренесуваат до сите делови на телото.

 

► Кога сме потопени во када полна со вода за 15 минути, човек со просечна возраст може да апсорбира до 63% од елементите што се состојат во водата.

      – Пиењето 2 литра вода  ја намалува апсорпцијата на само 27%.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.