Храна што НЕ СМЕЕ да се меша!

Кога имаме 5, па се до 28 години ние буквално можеме да го злоупотребуваме нашето тело, што и го правиме тоа без притоа да почуствуваме дека ни пречи. На овие години Вашите ензими за варење, жолчната и желудочната киселина се на многу високо ниво, па затоа можеме да мешаме храна без многу последици.

 

Од времето кога сте роден Вашето тело е во анаболична "градбена" состојба. Вака останува се до одприлика 30-тата година од Вашиот живот кога нивото на хормоните, ензимите и метеболизмот се највисоки. Уште се нарекуваат и "најдобрите години од животот". 

Кога ќе навлезете во 32 година, Вашето тело влегува во катаболичка состојба, односно почнувате да се "трошите"!

 

 

НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЈАДЕ:

  •  Месо (од ниеден вид) со компири
  •  Пилешко со ориз
  • – Пилешко со грав
  • – Пилешко со леб или каков и да е сендвич со месо
  • – Вода и напитоци НЕ СЕ ПИЈАТ додека се јаде каква и да е храна, односно може да се земат  пола час пред и 1 час по оброкот

Од ова може да се заклучи дека протеини и скроб не смее да се мешаат заедно во ист оброк.

 

ЗОШТО Е ТОА ТАКА?!

Кога ќе ги искомбинирате овие 2 работи, тело то вика "О, Господе" и дава се од себе за да ја дигестира храната, но успева само да свари половина од скробот и половина од протеините.

Што се случува со другата половина од несварената храна?Скробот ферментира, а протеините се згрутчуваат, со вистински зборови храната СКАПУВА во Вашиот стомак.

Храната која што скапува создава квасец и паразитски мутации со што се појавуваат и гасови, а уште тоа Ви трбаше!!! Ова е глобален проблем, но медицината многу малку ги информира луѓето за правилното комбинирање на храната.

Еве една ЛИСТА на храна што смее и несмее да се меша.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.