Јога за деца

Нашата Јога е прилагодена и за нашите најмили, за нашите деца.

Практикување јога од најрана возраст придонесува правилен раст, телесен и ментален развој на детето и низ развојот на пубертетот, стекнување на зрелост. Со некои положби на телото, одреден начин на дишење и визуализација, можат пријатно да им ги истегнат телата и да им го смират умот.

Вежбите имаат предност над другите физички активности бидејќи може да ѓи вежба секој, без разлика на физичките способности и возраст но, посебно е значајно што може да ѓи вежбаат деца со физички ограничувања и хендикеп.

Посебно е корисно кај децата кои имаат астма, бидејќи се работат нежни техники кои им овозможуваат да го продлабочат и да го смират дишењето. Релаксацијата и медитацијата за кратко ѓи смирува нивните тела и умот, тоа донесува благодетни позитивни промени. Визуализациите ја коригираат психичката состојба, потикнуват позитивни чувства и имагинација.

По јогата, децата се чувствуваат зближени и другаруваат во весела состојба на умот, тие се поотворени и посреќни.

БЕНЕФИТ

– телесен, ментален развој

– еластичност, имунитет, сила

– стабилност, сигурност, отвореност

– верба во себе

– меморија, креативност

– спречува и намалува искривување на `рбетниот столб

– продлабочување на дишењето

– позитивни чувства, состојба

– имаѓинација

– продлабочување на дишењето

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.