Како делува креатинот?

Чекор 1:

Креатинот е составен од три амино киселини: аргинин, глицини метионин. Во вашето тело се соединенува со фосфатна група да се создаде фосфокреатин.
Значи, креатинот е единственото нешто што може да се поврзе со фосфатната група, во случај да треба да ја користите подоцна. И ќе тоа како ќе Ви треба подоцна кога ќе вежбате!

 

Чекор 2:

АТП (аденозин трифосфат) е моќно горивото кое се користи во клетките како анаеробна енергија, односно за вежбањето и движењето кое не бара кислород. Пример за анаеробни вежби се дигање тегови и скок во далечина, додека примери за аеробни вежби се џогирање и пливање.

Кога АТП се користи како енергија, една од трите фосфатни групи е оделена за да ослободи енергија за вашите клетки да ја искористат. Ова го претвора АТП во АДП (аденозин дифосфат, затоа што постојатс амо две фосфатни групи сега).

 

Чекор 3:

Фосфокреатинот го транспортира  својот фосфат до АДП, претворајќи го назад во АТПИ е подготвен да ви даде повеќе енергија со делење на фосфатната група и добивање АДП повторно и тоа цело време оди во круг.

Значи, кога ќе ги задоволите вашите мускули со креатин преку суплементи, кој подоцна се претвора во фосфокреатин имате "тони" повеќе фосфатни групи подготвени за промена на АДП назад во АТПToa Ви дава многу повеќе енергија за анаеробни вежби, како и кревање на поголема тежина отколку што би можеле нормално.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.