Кикириките нездрава храна?

Кикириките содржат здрави мастии кои придонесуваат за намалување на триглицеридите, и се познати како лек за кардиоваскуларни заболувања. Освен моно-незаситени масни киселини, кикириките исто така содржат магнезиум, витамин Е, аргинин, растителни влакна, бакар и фолна киселина. Ова е позитивната страна на кикириките.

Покрај тоа што се богата со масти и калории, кикириките, исто така, се натоварени со омега-6 масти кои го нарушуваат соодносот помеѓу омега-3 и омега-6 мастите. Овој сооднос вели дека внесот на сите омега масни киселини треба да биде 1:1.

 

Сите ние треба да знаеме  дека американската исхрана е обично од 20:1 до 50:1 во корист на омега-6, што резултира со повеќе од 10 различни болести, вклучувајќи ги и Алцхајмеровата болест, ревматоиден артритис, и дијабетес. Кикирики често се контаминирани со канцерогена мувла наречен афлатоксин. Поради сето ова кикириките ги ставаат во листата на нездрава храна.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.