Кортизол (стрес хормон)

Овој моќен хормон е познат како регулатор на имуниот систем. Кортизолот е катаболички хормон, што значи дека го разградува и троши мускулот и ги намалува анаболните хормони како инсулинот и хормонот за раст. Намаленото ниво на кортизол е идеално за спортитстите кои сакаат да постигнат мускулен раст и адаптација на вежбите и тренингот. Иако овој хормон е многу важен за човекот, тој може да има многу несакани последици како несоница, омалаксаност, намален секс нагон, за здравјето на коските и лигаментите, срцето и перформансите. Исто така може да предизвика воспаление на мускулите.

Позитивните фукции на кортизол се да го зголеми разложуважето на протеините од исхраната, да ја инхибитира гликозата и ги зголемува ензимите (липолиза) за да се разложат мастите.

 

ШТО ЗНАЧИ ДА ИМАШ ЗГОЛЕМЕНО НИВО НА КОРТИЗОЛ?

Кортизолот во нормални количини е потребен за правилна метаболитичка функција, високите нивоа на овој хормон имаат негативни последици по здравјето, расположението, составот на телото и перформансите.

Еве го циклусот:

Покаченото ниво на кортизол предизвикано од физички или психички стрес предизвикува мобилизирање на мастите, јаглехидратите и протеините со цел да се превземе акција против "стресорот". Мобилизирањето на овие хранливи состојки овозможува брза акција кон стресот.

 

Кога кортизолот и адреналинот се зголемуваат со цел да се справат со стресот, се намалува тестостеронот. Размислете нареден пат пред да се нервирате, дали сакате да Ви се намали тестостеронот или разумно и смирено да го решите проблемот?!

Хронично зголемениот кортизол предизвикува потисната функција на имунолошкиот систем, ризик од болест или повреда, а при сето тоа намалување на мускулната маса.

 

ШТО ПРЕДИЗВИКУВА ИЗЛАЧУВАЊЕ НА КОРТИЗОЛ?

Стресот (траума, инфекции, болест и вежбање) е примарниот фактор што значително го зголемува кортизолот.

Сигурно се запрашувате: – Вежбањето е "стресор"? Напорното вежбање и долгото вежбање, двете предизвикуваат зголемување на нивото на кортизол и остануваат покачени 2 часа по вежбањето. Сериите без соодветен одмор хронично го зголемуваат кортизолот.

Исто така, неправилната исхрана, неадекватната суплементација и недоволниот одмор играат улога во лачењето на кортизолот.

 

КОЈА Е УЛОГАТА НА КОРТИЗОЛОТ ВРЗ ПЕРФОРМАНСИТЕ?

      – потиснат имунолошки систем и сколност кон инфекции и повреди

      – намалено закрепнување по тренингот

      – распаѓање на мускулите и складирање масти

      – намален тестостерон, инсулин и хормон за раст

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.