Овес – за подобро здравје

Нејзиниот состав  на високо квалитетни материи е фантастичен: јод, хлор, фосфор, магнезиум, калиум, манган, цинк, бакар, наицин, биотин, витамини… во превод, овесот е добар да се користи во секојдневната исхрана бидејќи го подобрува создавањето на крвта, ги зајакнува коските, го подобрува работењето на мозокот и ја подобрува мускулната маса.

Поради лесното варење се препорачува на лица со заболен желудник , како и на оние со бронхиални пречки. На слабите деца  и исцрпените луѓе им се советува да да го земаат секој ден, во облик на каша или поинаку. Важно е овесот да се вари од 2 до 5 минути, бидејќи во тој интервал не се губат хранливите состојки кои ги има.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.