Рибино масло и срцевата фрекфенција

Рибиното масло станува се по популарна и може да се пофали дека ги отстранува многуте заболувања како псоријаза и многу  болести на срцето. Рибиното масло може да се добиие преку конзумирање на масна риба, или преку дополнување со капсула која содржи рибини масла, кои обично потекнуваат од аншоа и сардини. Рибините масла содржат docosahexaenoic киселина (DHA) и eicosapentaenoic киселина (EPA), кои се типови на омега-3 масни киселини. За Омега-3 масните киселини се смета дека придонесуваат  многу здравствени придобивки, вклучувајќи го и подобрувањето на здравјето на срцето.
Многу студии во текот на изминатата деценија ја испитуваа теоријата дека рибиното масло дополнително го намалува бројот на отчукувањата на срцето. Бројот на отчукувањата на срцето е важен индикатор за срцевото здравје, бидејќи високиот број на отчукувања на срцето го зголемува ризикот од срцев удар и ненадејна смрт. Поради ова предложените корисниците на рибиното масло, здравите луѓе, оние со срцеви заболувања  и спортистите, може да извлечат бројни придобивки.

 

Рибиното масло ја намалува срцевата фрекфенција

Во 2005 година, беше извршена мета-анализа со обединети резултати од 30 одделни , добро дизајнирани експерименти со рибино масло. Анализата покажа дека рибиното масло дополнително резултираше во просек со намалување на срцевата фреквенција од 1,6 отчукувања во минута (BPM). Сепак, тоа утврдува  дека предметите со почетна срцева стапкиа над 69 удари во минута имаа просечно намалување од 2,5 удари во минута откако  почнале да користат рибино масло. Студиите го утврдиа тоа за 12 недели или подолго времетраење, кое  резултираше во просек од 2,5 BPM намалување на отчукувањата на срцето, откако се користеше рибиното масло. Износот на намалување на отчукувањата на срцето не се промени значително помеѓу студиите врз основа на просечната возраст или здравствената состојба на предметите, ниту пак врз основа на дозата на рибиното масло.

 

Вклучете риба во вашата исхрана
 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.