Сојните производи се штетни

Сојата  се смета за штетна поради тоа  што го зголемува нивото  на  естроген кај мажите и го зголемува ризикот од рак на дојка кај жените. Во сојата се пронајдени фитоестрогени и други манипулаторни соединенија на естерогенот.

Поради овие соединенија, сојата  влијае на многу негативни начини, вклучувајќи го и предвремениот  развој кај девојчињата, и неразвиеноста кај момчињата за време на пубертет.

 

Сојата исто така може да предизвика проблеми како  хипотироидизам, рак на тироидната жлезда, неплодност  и  други дополнителни нарушувања. Исто така во  производи од соја се присутни  и трипсин инхибитори, токсични лусиноаланини и високи канцерогени нитрозамини

 

Наместо да изберете некој сојен производ, можете да одберете високо протеинска природна храна, како што е кафеавиот ориз, козјо млеко, кокосово млеко, бадемово млеко, интегрални житарки, ореви, алги, грав и леќа .

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.