Спанаќ

Спанаќот го завзема врвното место во групата на зеленчуци според составот на витамини и минерали. Тој е ретко богат извор на висок процент на витаминот А , витамин Ц, големи количини на калиум, калциум, магнезиум и железо. Магнезиумот многу тешко може да се најде во воклав процент во друг зеленчук.

Значајни за човечкиот живот се и микроелементите кои што ги содржи: бакар, цинк, кобалт, флуор и јод. Протеините во спанаќот ги содржат сите 8 есенцијални (незаменливи) аминокиселини, со кои покрај микроелементите бакар, , желез, кобалт и витаминот Б6 учествуваат во формирање на крвта.

Спанаќот содржи една материја, Холеин која има поволен ефект на регулирањето на покачениот артериски крвен притисок.

Спанаќот содржи и материи кои се непожелни за исхраната на човекот, каква што е оксалната киселини, која може да има штетно влијание врз бубрезите и црниот дроб. Затоа спанаќот не им се препорачува на луѓе со заболувања на бубрезите, жолчката и мочните патишта.

За да се намали штетноста на оваа киселини, спанаќот треба да се конзумира без дршките бидејќи таму е најмногу концентрирана. Исто така треба да се внесува со храна која содржи многу калциум како млечните производи како јогурт, млеко, урда и сирење.

Од корисните состојки кои ги содржи спанаќот ќе ги споменеме и органските азотни материи – нитрати.

 

ВИТАМИНИ мг. МИНЕРАЛИ мг ХРАНЛИВИ ВРЕДНОСТИ на 100 гр.
А (каротин) 4,15 Калиум         541 Калории                                 20
Б1                 0,11 Натриум       74 Јаглехидратихидрати         1,8 
Б2                 0,20 Магнезиум  75 Протеини                               2,3
ПП                0,60 Калциум       81 Масти                                      0,3
Ц                   60 Железо         3 Растителни влакна             1,0
    Вода                                        90,5

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.