Тесните панталони предизвикуваат здравствени проблеми

Жените кои носат премногу тесни фармерки, страдаат од нервeниот синдром наречен “meralgia paresthetica”. Тесните панталони извршуваат притисок врз бедрото на кожните нерви на бутовите, со што предизвикувааат  чувство на пецкање и горење на нозете.

 

Исто така, тесни панталони предизвикува болки во стомакот после 3 часа по јадењето, вели д-р Октавио Беса.

Тесните фармерки не се препорачуваат особено за жени кој имаат вишок на килограми.

 

Но, ова не се однесува само на жените кој носата тесни панталони, исто така и мажите треба да се ограничиат со носењето на тесна мода. Облакањето во тесни панталони може да предизвика неплодност и оштетување на тестисите.

Во 1986 година, една научна студија покажа дека тесните панталони или долна облека може да го намалат бројот на сперматозоидите  кај еден човек. И во 16 век, Руските селани всушност користеле панталони од кожа од мечка, како метод на контрола на раѓањето.

 

Тесни панталони можеби изгледаат секси, но предизвикуваат здравствени проблеми.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.