Видови на Вегетаријанство

Сте размислувале ли некогаш да станете вегетаријанци? Треба да имате на ум дека вегетаријанството е најздрав начин на исхрана, со или без некои мали недостатоци.

Не треба да имате предрасуди за вегетаријанството, бидејќи постојат повеќе видови на вегетаријанска исхрана, а Вие само треба да одберете во кој сакате да спаѓате и за многу брзо време ќе осетите големи здравствени придобивки. 

Не заборавајте, ние сме тоа шти јадеме!

ВЕГАНИ – ги избегнуваат сите животински продукти. Тие НЕ јадат јајца, млечни поризводи, а некои дури ни мед. Многу вегани ги избегнуваат сите производи направени од животинско потекло како кожа, крзно и волна.

 

ФРУТАРИЈАНЦИ – јадат само овошја, семиња, јаткасти плодови (ореви, лешници) и други делови од растението што е набрано без да се повреди растението.

 

ЛАКТО-ВЕГЕТАРИЈАНЦИ – покрај сите продукти од растително потекло, јадат млечни производи, но НЕ и јајца.

 

ОВОЛАКТО ВЕГЕТАРИЈАНЦИ – јадат и јајца и млечни производи. Ова е најбројната група на вегетаријанци.

 

ПЕСКО ВЕГЕТАРИЈАНЦИ – покрај растителни продукти јадат и риба. Ова Ви е попознато повеќе како посна исхрана.

 

ПОЛУ-ВЕГЕТАРИЈАНЦИ – јадат риба и птици како кокошка и мисирка, но НЕ јадат црвено и свинско месо.

 

МАКРОБИОТИЧАРИ – јадат храна во форма на цели зрна од житариците. Јадат храна произведена само по природен пат (органска храна) без додатоци на пестициди и вештачки ѓубрива. Понекогаш јадат и месо произведено по органски пат. Избегнуваат рафиниран шеќер, рафинирано масло и бело брашно и ориз.

 

ФЛЕКСИТАРИЈАНЦИ – воглавно јадат производи од растително потекло, но понекогаш прават исклучочи и посегнуваат по месо и животински производи.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.