Вкусните диви црни Цреши

Дивата црна цреша – исто така е позната како црна цреша, румена цреша или планинска цреша – таа има сладок вкус и е честосе послужува како десерт. Црните цреши се здрави плодови, богати со антиоксидантни својства. Антиоксидансите се борат против слободните радикали во телото, кои предизвикуваат оштетување на клетките и го забрзуваат стареењето и ризикот од хронични болести.

Свежите црни цреши можеда ги  искомбинирате со јогурт, житарици, ореви или друго овошје. Во 150 гр цреши има 92 калории, од кои 36 се од масти.

Јагленохидрати, масти и протеини
Црно цреши се богати со шеќери. Во еден филџан цреши има 9,3 гр на шеќер. Црно цреши обезбеди три грама на диетални влакна, 4 гр на масти и 1,5 гр на протеини.

Шпицот на сезоната за овие слатки цреши е помеѓу мај и јули.

претпазливост
Оваа хранлива информациите е наменета само како водич. Може да има варијации во хранливите вредности во зависност од сортата на црешите и условите во кој се одгледуван и црешите.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.