Здравствени придобивки од стоење на раце

Многу често може да забележите некое дете како се обидува да изведе стој на раце и  како повторно доскокнува назад  на нозе, веројатно ќе ја забележите и нивната  широка насмевка: придобивките од стој на раце веднаш се очигледни кај дцата, без разлика дали се изведува како игра, во гимнастика или на часовите по јога.

Стимулирање на  ендокриниот систем

Стоењето на раце се сметаат за воздигнување во јога системите, бидејќи главата е на пониско ниво од срцето во финалното претставуваат. Стој на раце, или “Adho Mukha Vrkasana” (во јогата), помага да се стимулира целиот ендокрин систем, според Пем Вернер. Откако телото се превртува високо со нозете и главата е најблиску до земјата, крвта се преместува во главата. Тоа ја стимулира хипофизата во главата. Инверзијата ја носи крвта до тироидната жлезди, и и помага во регулирањето на производството на Т3 и Т4 “Тероксин”, кои исто така влијае на метаболизмот. Стоењето на раце носи крв на надбубрежните жлезди, што помага да се намали производството на кортизол, “хормонот на стресот”, кој се ослободува кога сме во брзање или се движат низ густ сообраќај.

Го зајакнува  горниот дел од телото

Стоењето на раце го зајакнува горниот дел од телото и големите мускули групи кој служат за одржување на трелото во таа позиција. Во сотењето на раце се  вклучуваат: мускулите на градниот кош, мускулите од предниот и задниот дел на рамениците. Може исто така да се изгради мускулна сила и на големите мускули на грбот.

Помага за Олеснување од Мала депресија

Стоењето на раце  е добро познат лек во јога кој се користи за поткревање на  расположението и може да помогне да се намали мали депресија. Со тоа што ќе надојде поголема количина на крв во главата, често може да се ублажат мали главоболки  ида се подобри варењето на храната.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.