s350170455468859728_p9_i1_w500

Банани и ориз после напорен тренинг

Јадењето на здрава и добро балансирана исхрана е една од основите за добар и активен начин на живот. Сепак, професионалните спортисти и оние кои редовно тренираат напорно имаат дополнителни потреби. Нивната [...]

Повеќе
cardio-231x153.jpg

Тренирањето на празен стомак согорува многу повеќе калории

Ова не е точно, но вашиот утрински распоред сепак може да диктира дали да јадете или не. Јас предлагам една мала закуска ако имате еден час пред да започнете со тренингот, [...]

Повеќе
vegetarians-live-longer-03052011-231x153.jpg

Спортисти кои користат месо во исхраната VS Спортисти вегетаријанци

Денес многу спортисти вегетаријанци се натпреваруваат на високо ниво и постигнуваат врвни резултати. Тоа што тие не внесуваат месо во организмот не значи дека и дека не ги внесуваатсите потребни елементи [...]

Повеќе
fried-pickles-mustard-homemade-recipe-ingredients-cooking.jpg

Сенфот – природен стероид

Во едно испитување на FASEB, научниците откриле дека сенфот содржи ХОМОБРАСИНОЛИД кој претставува природен стероид. Овој стероид реагира исто како и синтетичките анаболни стероиди, но за разлика од нив, скоро и [...]

Повеќе
lsf-cacao-powder_2.jpg

КАКАО за добро утро на спортистите

Какаото познато е под името theobroma - во буквален превод значи "Храна на Боговите".Тоа е храна број 1 во содржењето на антиоксиданси. Содржи повеќе антиоксиданси од зелениот чај, виното и шумските [...]

Повеќе
cardio-workout1.jpg

Исхрана по кардио тренингот

По кардио тренингот, хидратацијата е главната цел, поради тоа што преку потењето се губи голема количина на вода. Природната вода е најдобар извор на хидратација. Точно е дека спортските пијалаци ги [...]

Повеќе
crveno20meso.jpg

Дали црвеното месо дебелее или создава мускули?

Конзумирањето на говедско месо може да го зголеми внесот на заситени масти и калории, но тоа не треба да биде причина за да го избегнувате црвено месо целосно, бидејќи содржи голем [...]

Повеќе
Protein_Shakes_4592.jpg

Целосен и Нецелосен извори на протеини

На вашиот организам му се потребни 22 различни видови на амино киселини за да функционира правилно. Кај возрасните можат да се синтетизираат 13 видови на амино киселини во телото (познат како [...]

Повеќе
fotolia_2068982_XS.jpg

Најдобрата храна за подобрување на атлетските перформанси

Сите енергетски потреби за вашиот организам се во крајна линија обезбедени од храната што ја јадете. Ако храната е гориво, разумно е да се запрашаме каков вид на гориво ни [...]

Повеќе
Chicken20or20Fish20or20Veggie.JPG

Дали рибата содржи повеќе протеини отколку пилешкото месо?

Протеините обезбедуваат градежни блокови за вашите мускули, клетки и крвта. Според Центрите за контрола на болести и превенција, квалитетот на видот на протеините кои ќе го одберете влијае на вашето здравје.

Повеќе
Showing 1 to 20 of 44 results