running-z.jpg

Кое е најдоброто време за тренинг во текот на денот?

Може да слушнете секакви информации. Некои ќе речат дека утрото е најдобро време за тренинг. Други ќе речат навечер. Некои велат дека попладне е најпогодно. Прочитајте за да ја добиете вистината.

Повеќе
muscle-twitching-in-arm-300x200.jpg

Брзи и Спори скелетни мускулни влакна

Кога ќе научите која е разликата помеѓу брзите мускулни влакна и спорите мускулни влакна, ќе разберете каков вид на тренинг и вежби ви се потребни за да постигнете по квалитетни резултати. [...]

Повеќе
Ice20Bath2001.jpg

Терапија со ладна вода за побрзо закрепнување (Recovery)

Интензивното вежбање предизвикува microtrauma, или мали солзи во мускулните влакна. Ова мускулно оштетување не само што ја стимулира активноста на мускулните клетки и им помага да ја поправат штетата и [...]

Повеќе
logo_malo

Правилно движење на мускулот при вежбање

Клучот за правилен и константен раст и развој на мускулот е во правилото движење на мускулите. Мускулните движења се нарекуваат контракции. При секоја вежба движењето МОРА да вклучува 3 типа на [...]

Повеќе
trening123.jpg

Изберете соодветна исхрана по тренингот за поголем мускулен раст

Иако тренингот е важен дел за изградба на мускулите, тој не е единствениот фактор кој придонесува за мускулниот раст, исто така, и исхраната има значителен ефект врз вашиот мускулен раст. Конзумирањето [...]

Повеќе
ATP.gif

Клеточно дишење

Во рамките на метаболизмот во живите организми, клеточното дишење е процес во текот на кој се оксидираат молекулите од храната (на пример, глукозата се оксидира во јаглерод диоксид и вода). Енергијата [...]

Повеќе
logo_malo

Што се тоа калории?

Како годините поминуваат, калориите им предизвикуваат на бес многумина - луѓето ги бројат и ги скратуваат, читајќи го составот на позадинските етикети од производите во маркетите. Сте се запрашале ли некогаш [...]

Повеќе
sracioniran_velosiped202.jpg

Само еден час вежбање во текот на денот го зајакнува вашиот метаболизам

Обликувањето и тонирањето на телото бара посветеност и редовен тренинг, но тоа не значи дека позитивните ефекти од вежбањето не се активираат веднаш. Една нова студија објавена во [...]

Повеќе
Facts-About-the-Human-Body.jpg

10 луди факти за човечкото тело

Човечкото тело е посложен систем одошто ние неможеме да го замислиме тоа. Полно е со комплицирани и интересни работи. Колку повеќе истражуваме, толку почудни работи дознаваме. Ги собравме 10-те најлуди факти [...]

Повеќе
anemia.jpg

Црвени крвни клетки (еритроцити)

Еритроцитите се црвените крвни клетки. Тие се едни од формативните елементи на крвта, покрај леукоцитите и тромбоцитите. Еритроцитите имаат форма двојно вдлабнат диск, со должина од 7- 8 микрони и ширина [...]

Повеќе
images.jpg

Вистината за Метаболизмот

Метаболизмот е најчесто злоупотребен збор. Многу луѓе го обвинуваат нивниот спор метаболизмот како причина за нивната прекумерна тежина. Ова не ја одразуваат вистината за метаболизмот. Метаболизмот се дефинирана како биохемиски процес, [...]

Повеќе
Showing 1 to 20 of 129 results