Листа на храна богата со Електролити

 

Електролити се есенцијални минерали, кои му се потребни на организмот за правилно функционирање. Натриум, хлорид, калиум, калциум и магнезиум работат урамнотежено да се одржи хидратацијата и помога заодржување на мускулите и нервно ткиво активни. Нерамнотежата од овие важни хранливи материи може да доведе до дисфункција на организмот. Во здравата исхрана, електролитите се општо достапни, во доволно количество од храна која ја јадеме.

 

Натриум  хлорид

Натриум и  хлорид се елементите кои ја формираат заедничката маса на соли. Многу обработени и подготвени специјалитети имаат додадено сол како подобрувач на вкусот. Тие вклучуваат подготвено месо, како што се шунка, колбаси и виршли, сланина и јунешко месо. Конзервиран зеленчук; подготвени салати, како што се компирот, макарони, чипс, крекери и пченкарни чипсови, подготвени супи, сосови и зачини сите содржат натриум. Се разбира, кујнската сол е исто така добар извор на натриум и хлорид.

 

Калиум

За секого, но особено за лица со болести на бубрезите или висок крвен притисок, важно е да се зима доволно калиум во исхраната. Многу овошја се добар извор на овој суштински електролит. Јадете портокали, праски, круши, банани и дињи. Сувите сливи се особено богати со калиум. Други извори вклучуваат грав, спанаќ, тиква. Месото и рибата исто така, обезбедуваат во исхраната калиум.

 

Калциум

Калциумот е есенцијален електролит за правилно функционирање на мускулите и е потпора за силни коски и заби. Млечните производи, свежо млеко, сирење, јогурт и сладолед, сите имаат високо ниво на калциум. Спанаќ, Кале, репка, синап и други лиснато зелен зеленчук сите обезбеди калциум. Други видови овошје и зеленчуци кои содржат калциум се брокулите, портокалите, боранија, грав од сите видови, печурки, аспарагус и зелка. Лосос, сардина и остриги се исто така добри за додавање на калциум во исхраната.

 

Магнезиум

Житоните производи се на врвот на листата на прехранбени продукти кои го испорачуваат електролитот магнезиум, што е важно за правилно органска и мускулна функција и им помага за контрола на нивото на други минерали во човечкиот организам. Појадокот житарки особено често го утврдува овој електролит минерал. Други растителни извори вклучуваат лиснато зелен зеленчук, грав, банани, кајсии, бадеми и кикирики. И чај и кафе се исто така добри извори на магнезиум. Бразилски ореви, кои растат во земји богати со магнезиум, исто така, нудат добри количини на минерали.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.