Саќе – лек создаден од пчелите работници

 

Саќето е составено од шестоаголни восочни ќелии, кој се изградени од пчели работници каде ги складираат медот и поленот, и го користат саќето како гнездо за развој на нивните ларви. Придобивките од јадење саќе се поврзани многу повеќе со медот и пчелниот полен, одколку со пчелниот восок. Ако сте алергични на убоди од пчели или производи од пчели, тогаш треба да се биде многу внимателен со саќето и консултирајте се со вашиот лекар.

 

Предности на мед

Медот делува како антимикробен агенс, бидејќи содржи ензими кој произведуваат мали количини на хидроген пероксид, кој е смртоносна за патогени микроорганизми. Како таков, медот може да ублажи некои форми на гастрит и има способност да се бори против стомачни чиреви предизвикани од бактерии. Медот исто така е и  антиоксиданс, кој ги собира штетните слободни радикали, кој се поврзани со оштетување на ткивото, стареењето, па дури и рак.. Медот е исто така лесно се апсорбира  како извор на глукоза и една лажица или две може да бидат корисно за дијабетичарите кои се хипогликемични.

 

Предности на Пчелиниот полен

Пчелиниот полен се состои од полен од разни растенија и се меша со растителниот нектар и плунка од пчелите работнички. Пчелиниот полен е полн со хранливи материи и многу го сметаат за “супер-храна.” Пчелниот полен содржи околу 35 отсто целосни протеини, многу масни киселини, растворливи растителни влакна, високи концентрации на Б-комплекс витамини и многу ензими за варење. Пчелиниот полен се конзумира за да ја подигне енергијата, да помогне при варењето на храната и да помогне во намалувањето на симптомите треска. Пчелиниот полен, исто така, содржи прополис, смола од растенија кои го забавува растот на габи, бактерии и вируси.

 

Ларви

Пчелните ларви понатаму прераснуваат во пчели, а понекогаш и тие не живеат за да станат дел од кошницата. Следствено, саќето може да содржи неразвиени ларви или делови од пчели, како што се нозете или крила, измешано со мед и полен, според. Повеќето пчелари кои продаваат саќе се внимателни и  ги отстрануваат сите остатоци од  пчелните ларви. Ако сте алергични на пчелини убоди, конзумирањето на саќе може да предизвика негативна реакција во вас, без разлика што пчелниот полен природно го намалува производството на хистаминот и може да обезбеди одредена заштита.

 

Пчелите восок

Главна компонента на саќе е пчелиниот восок, кој се користи како структурна поддршка. Пчелите восок нема хранлива содржина и се смета дека е инертен, но некои хранливи експерти тврдат дека можат да се покажат благо анти-воспалителни својства. Без разлика, јадењето на големи количини на восоченматеријал може да го забави варењето и да доведе до запек, па така да најдобро еда се почне со мали количини за да се навикне вашиот организам.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.