40 причини зошто шеќерот го уништува вашето здравје

Намалувањето на шеќер во вашата исхрана може да спречи некои сериозни здравствени проблеми, сега и во иднина. Еден од ефикасените начин за намалување на шеќерот во вашата исхрана е да се јаде свежо овошје, зеленчук, мед и интегрални зрна. Обидете се постепено да го отстраните рефинираниот шеќер од вашата исхрана.

– Шеќерот може да го потисне имунолошкиот систем.

– Шеќерот ги вознемирува минералните односи во организмот.

– Шеќерот може да предизвика хиперактивност, вознемиреност и тешкотии при концентрација

– Шеќерот може да произведе значителен пораст на триглицеридите.

– Шеќерот ја намалува способноста за пдбрана  против бактериски инфекции (инфективни болести).

– Шеќерот предизвикува губење на еластичноста на ткивото и функцијата; што повеќе шеќер јадете толку повеќе ја губите еластичноса.

– Шеќерот ги намалува липопротеините со висока густина.

– Шеќерот води кон дефицит  на хром.

– Шеќерот доведува до рак на јајниците.

– Шеќерот може да ја зголеми нивото на гликозата.

– Шеќерот се меша при апсорпцијата на калциум и магнезиум.

– Шеќерот го покренува нивото на невротрансмитерите: допамин, серотонин и норадреналин.

– Шеќерот може да предизвика хипогликемија.

– Шеќерот може да произведе киселина во дигестивниот тракт.

– Шеќерот може да предизвика брз пораст на адреналинот кај децата.

– Шеќерот може да предизвика предвремено стареење.

– Шеќерот може да предизвика расипување на забите.

– Шеќер придонесува за дебелината.

– Висока доза на шеќер го зголемува ризикот од Кронова болест и улцеративен колитис.

– Шеќерот може да предизвика артритис.

– Шеќерот може да предизвика астма.

– Шеќерот може да предизвика жолчни камења.

– Шеќерот може да предизвика срцеви заболувања.

– Шеќерот може да предизвика воспаление на слепото црево.

– Шеќерот може да предизвика хемороиди.

– Шеќерот може да предизвика попуштени вени.

– Шеќерот може да придонесе за остеопороза.

– Шеќерот ја зголемува киселоста на плунката.

– Шеќерот може да предизвика намалување на инсулинската сензитивност.

– Шеќер може да ја намали количината на витамин Е (алфа-токоферол) во крвта.

– Шеќерот може да го намали хормонот за раст.

– Шеќерот може да го зголеми нивото на холестеролот.

– Шеќерот може да го зголеми систолниот крвен притисок.

– Шеќерот може да се меша со апсорпцијата на протеините.

– Шеќер предизвикува алергии на храна.

– Шеќерот може да придонесе за дијабетес.

– Шеќерот може да предизвика егзема кај децата.

– Шеќерот може да предизвика кардиоваскуларни болести.

– Шеќерот може да нанесат штета на структурата на ДНК.

– Шеќерот може да ја промени структурата на протеините.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.