Како се зголемува и се намалува нивото на холестерол

Како и се друго, и мастите имаат добра и лоша страна. Не е точно дека сите масти се штетни, а дека холестеролот е најлош од сите.

Зголемувачи

Намалувачи

Цигари

Модар патлиџан

Адитиви во храната

Кромид (само непржен)

Кафе

Лук

Стрес

Јогурт

Таблетки за контрацепција

Соја

Рефиниран шеќер

Морков

Заситени масти

Полинезаситени масти

Загадувачи (ПЦБ)

Растителни влакна

 

Разни видови грав

 

Додатоци на Хром

 

Витамини Ц и Е

 

Ниацин

 

За оние кои водат сметка за холестеролот добар избор е белото месо од мисирка, посебно затоа што на просечен човек не му се препорачува повеќе од 300 мг. Холестерол дневно. Познато е дека 185 грама бело месо бело месо од мисирка содржи  само оклу 67 мг. Холестерол ( додека истото количество друг вид месо содржи околу 75мг.). Сепак внимавајте на џигерот од мисирката, затоа што една шољичка сецкан џигер од мисирка има 839 мг. Холестерол. И запамтете, зеленчукот кога го јадете бес путер – не содржи холестерол.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.