Гликемиски индекс на храната

Не сите јаглехидрати се разложуваат и дигестираат во исто време.

Гликемискиот индекс е скала за колку одреден тип на храна го крева нивото на шеќер во крвта во времетраење од 2 часовен период, во споредба со чистата глукоза.

 

Пример, парче храна во гликемиски индекс (ГИ) 45 значи дека го крева нивото на шеќер во крвта 45% од тоа што гликозата го прави, во период од 2 часа.

Нормално би било простите шеќери да се разложуваат побрзо (како фруктозата во овошјето), за разлика од сложените јаглехидрати, но не е секогаш така!

Белиот леб, белиот ориз и компирите, иако сите се комплексни јаглехидрати, имаат многу висок ГИ. Тоа значи дека го подигнуваат нивиот на шеќерот во крвта скоро колку, некогаш и повеќе одколку чистата гликоза. Фруктозата има среден ГИ заради растителните влакна кои се наоѓаат во овошјето и ја забавуваат дигестијата и апсорпцијата. Ова е една од главните причини поради што марате да ги избегнувате рафинираните продукти.

 

Храната со висок ГИ е поволна за брзо надополнување на гликогенот во мускулите после тренинг. Пред тренингот храната во низок ГИ е посоодветна бидејќи се ослободува енергија постепено и во подолг временски период.

 

ЗОШТО ДА ЈАДЕМЕ ХРАНА СО НИЗОК ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС?

♦ контролирање на шеќерот во крвта               ♦ помал ризик од срцеви болести

♦ контролирање на холестеролот                      ♦ помал ризик од диабетис тип 2

♦ контролирање на апетитот                             ♦ контролирање на тежината

 

ТАБЕЛА НА ПРОИЗВОДИ СО ГЛИКЕМИСКИ БРОЈ

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.