Како да се приготви зеленчукот

Зеленчукот треба да се јаде суров. Доколку неможете да го јадете во таква состојба, подгответе го при што процесот на подготовка да биде мошне едноставен и да одзема сосем малку време.

 

Најдобро е зеленчукот да се вари неколку минути на тивок оган, со мала количина вода (само неколку лажици), без да се додава масло. Со таквиот начин на подготовка, во зеленчукот се чуваат соковите со сите полезни минерални материи.

Доколку зеленчукот се вари во голема количина вода, тогаш минералните материи ќе се пренесат во водата. Ако сепак го варите зеленчукот во водата, тогаш искористете ја истата вода за да направите супа.

Масло на зеленчукот му се додава кога веќе е подготвен, односно пред самото послужување.

Посолувањето на зеленчукот приварењето, исто така, е лоша навика. Доколку не можете да го јадете зеленчукот несолен, употребувајте само морска сол, никако рафинирана сол, и тоа тогаш кога ќе го послужите јадењето.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.