Пет факти за соја, кои треба да ги знаете

Соја е позната како сестрано храна, која лесно се трансформира во замена за сладолед и месо. Затоа што таа е релативно ефтин производ, сојата, исто така, е наметнат како начин да се помогне да се елиминира гладот во светот. Меѓутоа, постојат многу заблуди во врска со здравствените придобивки од соја, затоа е време да ја дознаете вистината.


Еве пет причини зошто треба да се избегнува сојата и сојните производи во вашата исхрана:

Факт 1: Сојата го зголемува нивото на токсичност во вашиот организам. Сојните растенија, при одгледувањето се прскаат со хемикалии, кои содржат високо количество на пестициди и придонесуваат за  поголемо токсично оптоварување во организмот. Понатаму, обработката на алуминиум од сојните продукти, може да ги оштети бубрезите и нервниот систем. Обработката исто така произведува lysinoalanine, кои можат да предизвикаат оштетување на бубрезите, и нитрозамини, кои се канцерогени.

Факт 2: Сојата може да предизвика хипотироидизам. Сојата содржи goitrogens, кои се соединенија кои можат да доведат до хипотироидизам и го зголемуваат ризикот од рак на тироидната жлезда. Овие соединенија се поврзани со автоимуни заболувања на тироидната жлезда кај  луѓето кои се хранеле со млеко од соја како бебиња. Сојата предизвикува инхибиција на тироидната пероксидаза,односно на ензимот кој е од суштинско значење за синтеза на Т3 и Т4 хормони. Непосакуваните ефекти од ова заболување вклучуваат дебелината, низок крвен притисок, намалување на нивото на сила и Забавеност.

Факт 3: Сојата ја блокира минералната апсорпција. Сојата има висока содржина на антиоксидантини соединенија наречени фитати, за кои е познато дека ја инхибираат апсорпцијата на двете макро-минерали (како што се калциум и магнезиум) и минерали (како што се железо и цинк). Повеќе фитати во исхраната на детето, толку е поголема инциденцата за проблеми при растот. За жал, не постои начин да се намали содржината на фитатната киселина на соја од 'ртење, натопување или со бавно готвење.

Факт 4: Сојата е поврзана со невротоксичност. Происводите, односно бебешката храна која е наменета за новороденчињта содржат 80 пати повеќе манган од мајчиното млеко, а преголемата содржина на манган е поврзано со невротоксичност.

Факт 5: Сојата го зголемува кардиоваскуларниот стрес. Хемаглутининот е составен дел од сојата. Ова соединение е познато по тоа што зсоздава  агрегат од црвените крвни зрнца, што значи дека тие се врзуваат заедно во поголема маса. Агрегацијата го намалува протокот на течението на крвта и го зголемува кардиоваскуларниот стрес.

Овие се сите добри причини, за да ја елиминирате или барем да ја намалите вашата потрошувачка на соја. Сепак, ќе се соочуваат со предизвик, бидејќи сојата е состојка која е вклучена во многу прехранбени производи, како сладолед, тестенини, леб, маргарин, брза храна хамбургери, па дури и растително масло.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.