Зеленот чај не горчи ако се приготви правилно

Многумина луѓе со кои сум разговарал го мразат зелениот чај поради тоа што има горчлив вкус. Причината која зелениот чај го добива тој одбивен горчлив вкус е тоа што кога водата е претопла или пак кесичката стои предолго во водата се ослододуваат премногу танини. Немора да биде така, зелениот чај ако се подготви правилно има многу привлечен и убав вкус, кој се пие исклучиво без шеќер (по желба 1 лажица мед) и исцеден половина лимон. Еве како правилно да го приготвите:

1 ►Земете празна керамичка шоља и ставете 1 кесичка зелен чај.

 

2 ►Не користете зовриена вода кога приготвувате зелен чај! Доколку водата зовие, оставете ја да се олади 3-4 мин. пред да ја посипете водата во чашата. Идеалната температура за приготвување зелен чај е 60-80°C.

 

3 ►Поклопете ја шољата со тацна одозгора и оставете ја така 3-5 мин. Открите ја шољата и брцнете го кесичето неколку пат за да ослободи повеќе чај и извадете го. Додадете лимон и мед по желба.

 

4 ►Опуштете се и уживајте во чашата полна со здравје.

 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.