Макробиотска исхрана

 

Макробиотската диета или начинот на исхрана за здравје и долговечнос, е универзална пракса проследена од различни групи на луѓе низ целиот светот. Советите за исхрана и животен стил да се постигне здравје мора да бидат прилагоден за секој поединец.

Пристапот на макробиотскиот начин на исхрана е  дека традиционалните култури се да се создаде здравје и хармонија во секојдневниот живот. Во модерните макробиотски начини на исхрана е наставата за тоа како да се создаде хармонија и здравје со примена на принципите на рамнотежа на модерен начин на живот. Како и во сите фази на животот, образованието е најважниот елемент.

 

Макробиотското образование се фокусира на разбирање на принципите за рамнотежа и хармонија кои се применуваат во секојдневната ихрана, начинот на живот, разбирањето, здравјето и болестите, особено болестите, семејството, заедницата и општеството.

 

Луѓето во светот користат три методи за да се разбере примената на макробиотиката; моќта на храната, начинот на живот, и терапии за исцелување.

 

За луѓето кои се лекувањето од болести, се препорачува специфична исхрана за поединечна состојба на лицето. Оваа се прави за да се помогне да се донесат организмот назад во рамнотежа преку јакнење на имунолошкиот систем и целокупното здравје. Искусните и добро образованите макробиотски советници се обучени да ги применат овие препораки со користење на ориенталната и западната  метода.

 

Исхраната  и лична нега, не дозволува користење нхемикалии, вештачки состојки, пестициди и лекови. Стимулансен тип на пијалаци, шеќер, бело брашно и се избегнува високо рафинирана  и процесуирана храна.

 

Зрнеста храна и тестенини, зеленчук, грав, природни мирудии и кисели краставички, овошје, јатчесто овошје, семиња, чаеви, жито кафе и многу други видови природна храна се вклучува. Дали риба или храна од животинско потекло се консумира е прашање на лична потреба и избор. Луѓето кој применуваат вегетаријански начин на исхрана треба да користат додатоци во исхраната (суплименти)  за даги  избегнат недостатоците. Оброците се подготвеуваат користејќи ги принципите на рамнотежа за да се утврди изборот на храна, квантитетот, квалитетот и методата за готвење.

 

Јадењето во хармонија и амбиент е важна карактеристика на макробиотското разбирање.

 


 

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.