Лозовиот лист, е познат какко чувар на срцето. Во Македонската кујна лозовиот лист се користи како обвивка за ориз и мелено месо (Сарма од лозов лист).
Лозовиот лист е ниско калоричен – околу 14 калории за секои пет лисја. За општото здравје и благосостојба, лозовиот лист се добар извор на хранливи материи, вклучувајќи витамини Ц, Е, А, К и Б6, плус ниацин, железо, растителни влакна, рибофлавин, фолна киселина, калциум, магнезиум, бакар и манган. Лозовиот лист е одличен за здравјето на срцето порадитоа што нема масти или холестерол и е содржи мала количина на натриум и шеќер.
Лозовиот лист содржи и Анти-воспалителни својства. Според д-р Ендрју Вејл, хроничното воспаление е коренот на многу сериозни заболувања и болести, како срцеви заболувања, многу видови на рак и Алцхајмеровата болест. Други болести кои се резултат на воспаление се артритис и многу гастроинтестинални заболувања, како што се Кронова болест. Додека начинот на живот и генетиката придонесуваат за хронично воспаление, одржување на исхрана која е здрава и ниски со воспалителна храна е најдобрата стратегија за ослободување и намалување на долгорочните ризици од заболување, вели Вејл.
Лозовиот лист се користи со векови и се уште се користат во хербалната индустрија, особено лисјата од црвеното грозје. Другите намени на лозовиот лист вклучуваат лекување на дијареа, тешкотии при менструалното крварење, крварење на матката и ранички. Индијанците правеле чај од лозов лист за лекување на дијареја, хепатитис и болки во стомакот. Лозовиот лист исто така се користи како лек против болки во градите, реума, главоболки и треска.