Постојат 10 различни видови на киви, иако зелените киви се најпознати во Македонија. Ова овошје има тенка обвивка и е богата со зелен сок. Ова овошје е ниско со калории и содржи неколку хранливи состојки од суштинско значење за наше оптимално здравје.
Витамин Ц
Кивата е богата извор на витамин Ц, една киви содржи околу 64 мг од овој витамин. Ова е околу 71 отсто од препорачаната дневна доза за возрасни. Витаминот Ц е познат како засилувач на имунолошкиот систем, помагајќи му на вашиот организам да се заштити од бактериски и вирусни инфекции. Исто така, му помага на вашиот организам да произведува серотонин и норепинефрин, кои се невротрансмитерни хемикалии кои ги намалуваат стресот и депресијата.
Витамин К
Во Една кива содржи околу 27,8 mcg витамин К, или околу 35 отсто од препорачаната дневна потреба за возрасни. Витаминот К е од суштинско значење за засирување на крвта, која помага во спречување на обилно крварење од исекотини, гребење и хируршки рани. Таа, исто така помага во спречување на крварење на чировот во желудникот,како и на црниот дроб и на цревата. Витаминот К може да помогне да се спречи остеопороза преку подобрување на способноста на коскените клетки да конзумираат повеќе калциум.
Калиум
Калиумот е минерал кој е од суштинско значење за одржување на нормален срцеви ритам, што може да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести. Кивите, исто така помагаат во одржување рамнотежа на течностите во вашиот организам, и го намалува ризикот од дехидрација. Калиумот го припомага трансферот на хранливи материи преку клеточната мембрана. Една кива содржи околу 215 мг калиум, или за 4,5 проценти од дневните потреби за возрасни.
Фосфор
Кивите содржат фосфор; една кива обезбедува околу 23 мг од овој минерал, или околу 3 отсто од препорачаната дневна доза за возрасни. Фосфорот е потребен за производство на коскените клетки и промовира соодветна работа на функцијата на бубрезите. Фосфорот, исто така, ја подобрува способноста на организмот да се претвораат хранливите материи од храната во енергија.