Зошто да не се преваруваат тестенините

 

Целиот скроб (сложените јаглехидрати), без разлика дали се направени од директни или разгранети синџири, се составени од кристали, кои не се раствораат во ладна вода.

Земете зрно ориз, едно парче компир, или влакно од шпагети – ставете ги  во ладна вода и тие ќе останат исти. Така да, топлината овозможува да се распаднат оние кристали ,за да може скробот да се раствори. Како резултат на тоа, кога готвите скробна храна, таа ја апсорбира водата и станува полесна  за дигестивниот систем.

Колку повеќе се преварени оризот или тестенините, толку побрзо шеќерот во крвта се зголемува. Кога скробната храна е загреана,а потоа се оладила, таа храна може повторно  да се врати, во својата кристална форма; затоа топлите компири имаат високо ниво на гликоза, додека компир салатата е малку пониска со гликоза.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.