Пиењето помалку од една чаша кафе дневно го намалува ризикот на алкохолна цироза од 30%; две до три чаши дневно од 40%, а четири или повеќе чаши дневно од 80%.
Исто така, имало и мало, но не толку значително намалување на другите форми на цироза – кој не се поврзани со алкохол.
За да го проценат нивото на оштетувањето на црниот дроб, тимот од лекари ја мери количината на одредени ензими во крвта.
Нивото на ензимите се значително повисоки кај тешки алкохоличари, но оние кои пиеле и алкохол и кафе имаа пониски нивоа од оние кои пиеле алкохол, но не и кафе. Не треба да се заборави дека и дебелината е, исто така, поврзани со зголемен ризик од цироза.
Но не заборавајте, доколку не сте алкохоличари, подобро е да го избегнувате и кафето.