Киселото млеко е исклучително богато со лесни асимилирани ензими, и претставува идеален комплимент за сите видови на друга храна. Киселото млеко, исто така го одржува балансот на цревната флора, поради неговата високо тактична киселина и големата содржина на бактерии. Но, најголемата придобивка од Киселото млеко, веројатно се должи на многу високото ниво на витамин Б и калциум.
Можете да ги подобрите хранливите својства на Киселото млеко, додавајќи млеко во прав во него, а со тоа додавате и повеќе витамин Б, калциум и белковини.
Како да го користите:
Како и сите добри работи, премногу може да биде лошо за вас – вишокот на тактичната киселина може да го деминерализира организмот при долга временска употреба.
Киселото млеко како лек: 5 или 6 лажици на ден е доволно, во период од околу две недели.