Сите истражувања извршени до сега , а и сите стручни лица од областа на спортот и нутрицизмот ( наука за исхраната) се сложуваат во тоа дека месото е храна која што треба да биде на менито на секој спотрист, треба да се сложиме дека не секое месо е добро за спортистите. Некои месни производи, кои што имаат поголемо ниво на масти им се препорачува на спортистите да ги избегнуваат.
Но иако месото е богато со сите витамини кои му се потребни на организмот на еден спортист за зголемување на својата енергија, тоа по некогаш знае и штетно да се одрази на неговите перформанси. Доколку спортистот го презасити својот организам со премногу масти од месото, тој ќе го успори својот организам и ќе има тегови во стомакот за време на активностите.
Затоа најдобро би било да се избегнува месото со големо ниво на масти како што е свинското, а повеќе да се користи она месо кое содржи помалку масти како што е пилешкото месо, телешкото месо, рибиното месо итн.