Алги како додаток во исхраната

Овие морски растенија содржат повеќе витамини и минерали  од било која друга храна.

Содржат:

Витамин Б2

Ниацин

Холин

Каротин и алгински киселини.

Дваесет и три минерали:  јод, калиум, калциум, фосфор, железо, натриум,  магнезиум, сулфур, хлор,  бакар, цинк,  манган,  бариум, бор, хром, литиум, никел, сребро, титан, ванадиум,  алуминиум, стронциум и силициум.

Поради јодот што го содржат, имаат нормализирачко дејство врз тироидната жлезда. Со други зборови – ако слабеете поради лошата работа на тироидната жлезда, со употреба на алгите ќе ја стабилизирате тежината. Исто е  и ако се здебелувате поради лошата работа на тироидната жлезда, алгите ќе ви помогнат  да ја намалите тежината.

Лекарите хомеопати ги користат алгите против дебелеење, лошо варење на храната и долготраен запек.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.