Риба помага за намалување на холестеролот и е сиромашна со масти и калории, така што може да помогне во губење на тежината, ако тоа не е маринирана, пржена или е на скара со путер или масло.
Сега има една нова студија која покажува дека рибата, може да спречи некој видови на рак. А истражувањето е неодамна направено во Милано, Италија во споредба на 10.000 болнички пациенти кои имале рак со 8.000 други пациенти кои немале рак. Пред да се изведат тестовите за рак во болница, тие сите биле прашани колку и колку често јаделе риба во просек. Оние кои јаделе една или повеќе порции неделно покажаа одредена шема за заштита од рак на стомакот, устата, грлото, хранопроводникот, дебелото црево и ректумот.
Рибите може да биде дури и поздрав избор отколку што се мислеше. Запомнете, туна салата (со малце мајонез) е важна како и рубина супа и риба со сос (направени со ниско калорични сосови / или со крем сос).
Значи не е толку тешко како што мислите да вклучите риба неколку пати неделно во вашата исхрана.