Темното чоколадо е одличен избор, и е сосема здраво доколку го конзумирате во мали количини. Темното чоколадо содржи состојки од кои може да има корист вашето срце, но, исто така, содржи масти и калории, што ако јадете премногу од него може да накачите прекумерна тежина. Од темното чоколадо со највисок процент какао, може да дојдете до најмногу здравствени придобивки.Брендовите кои додадаваат ореви или здрави плодови во темното чоколадо дополнително, го зголемуваат антиоксидансниот поттик.
Антиоксиданси
Активната состојка во темното чоколадо, какаото, содржи еден вид на флавоноиди наречен флавонол. Флавоноидите дејствува како антиоксиданси, што значи дека тие ги напаѓаат и да ги уништи слободните радикали. Слободните радикали, произведени како резултат на оксидативен стрес и токсини, може да ја оштетат ДНКта во клетките. Штета од слободните радикали можат да имаат улога во здравствени проблеми како што се ракот и срцевите заболувања. Флавоноли се пронајдени само во какаото и чоколадото. Што повеќе са обработува какаото, толку поверојатно е дека флавонолите ќе бидат изгубени. Млечната чоколада содржи повеќе масти и други додатни состојки што ја намалуваат фчавпнолната содржина, а белата чоколада не содржи какао.
Проценти на какао
Темното чоколадо содржи помеѓу 50 и 80 проценти какао. За повеќето здравствени придобивки, побарајте темно чоколадо што содржи повеќе од 70 отсто какао. Општо земено, колку поголема количина какао содржина, толку е подобро.