Сушеното овошје, вклучувајќи ги и сувото грозје, сливите и суви смокви, се исклучително популарни продукти богати со антиоксиданси. Нутриционистички гледано, сушените овошки се слични на нивните свежи двојници. Сепак, постојат некои клучни разлики помеѓу овие два производа:
– Поради тоа што сувото овошје содржи помалку вода отколку свежото овошје, сервирањето на големината на порцијата е значително помала. Според Њујорк тајмс, половина чаша суво овошје е приближно еднаков на една чаша свежо овошје.
– Степенот на топлината при кои се изведува сушењето на овошјето може да уништи некои од хранливи материи и антиоксидансите. Затоа, сувото овошје има малку пониски нивоа на витамин Ц од свежо овошје.
– Некои компании, кои произведуваат суво овошје, додаваат рафинирани засладувачи, како високо фруктозен сируп или сахароза. Ова го зголемува внесот калории и гликемискиот индекс на некои сушени овошја. На пример, 100 грама суво грозје содржи 290 калории, во споредба со 69 калории за 100 грама свежо грозје.
– Хемискиот конзерванс, Сулфур диоксид најчесто се користи како конзерванс во сушеното овошје (особено кајсии). Светската здравствена организација предупредува дека сулфурот може да предизвика реакции опасни по живот, вклучувајќи анафилакса (Анафилакса претставува сериозна алергиска реакција која се случува многу брзо и е потенцијално смртоносна).