Кикириките содржат здрави мастии кои придонесуваат за намалување на триглицеридите, и се познати како лек за кардиоваскуларни заболувања. Освен моно-незаситени масни киселини, кикириките исто така содржат магнезиум, витамин Е, аргинин, растителни влакна, бакар и фолна киселина. Ова е позитивната страна на кикириките.
Покрај тоа што се богата со масти и калории, кикириките, исто така, се натоварени со омега-6 масти кои го нарушуваат соодносот помеѓу омега-3 и омега-6 мастите. Овој сооднос вели дека внесот на сите омега масни киселини треба да биде 1:1.
Сите ние треба да знаеме дека американската исхрана е обично од 20:1 до 50:1 во корист на омега-6, што резултира со повеќе од 10 различни болести, вклучувајќи ги и Алцхајмеровата болест, ревматоиден артритис, и дијабетес. Кикирики често се контаминирани со канцерогена мувла наречен афлатоксин. Поради сето ова кикириките ги ставаат во листата на нездрава храна.