Медот е чудесна храна. И покрај чудесниот состав, тој е чудесен и по тоа што никогаш не се расипува, ако се чува правило. Едни научници изјавија дека нашле мед складиран стар 2000 години во Египедска гробница, а медот сеуште имал одличен вкус.
Многумина се сомневаат дека бактериите неможа да растат во медот поради факот што бактериите сакаат шеќер. Уникатниот хемиски состав, содржината на мал процент на вода и релативно високото ниво на киселост, креира ниска pH вредност (3.2 – 4.5) која е многу непријатна средина за бактериите и другите микро организми за растење.
Одсега "Најдобро да се употребува до" не треба да се зема како индикатор за квалитетот на медот ако тој е чуван правилно. За да трае медот не требаат никакви конзерванси и адитиви. Важно е да се знае дека кристализацијата е типична само за природниот мед.
Медот мора да се чува во добро затворени тегли, на ладно место и без контакт со дирекна сончева светлина, бидејќи тоа влијае на неговите карактеристики.