Медот трае бесконечно!

Медот е чудесна храна. И покрај чудесниот состав, тој е чудесен и по тоа што никогаш не се расипува, ако се чува правило. Едни научници изјавија дека нашле мед складиран стар 2000 години во Египедска гробница, а медот сеуште имал одличен вкус. 

Многумина се сомневаат дека бактериите неможа да растат во медот поради факот што бактериите сакаат шеќер. Уникатниот хемиски состав, содржината на мал процент на вода и релативно високото ниво на киселост, креира ниска pH вредност (3.2 – 4.5) која е многу непријатна средина за бактериите и другите микро организми за растење.

 

Одсега "Најдобро да се употребува до" не треба да се зема како индикатор за квалитетот на медот ако тој е чуван правилно. За да трае медот не требаат никакви конзерванси и адитиви. Важно е да се знае дека кристализацијата е типична само за природниот мед.

 

Медот мора да се чува во добро затворени тегли, на ладно место и без контакт со дирекна сончева светлина, бидејќи тоа влијае на неговите карактеристики.

Сподели го овој пост!

За авторот : Даниел Трбогазов

Даниел е Дипломиран Проф. по Физичко образование и е главен уредник и основач на порталот Мој Тренер. Работната кариера ја гради како Фитнес Тренер и Инструктор по пливање. Работи со млади и возрасни почетници , луѓе со посебни потреби и нуди простор за индивидуални тренинзи. Неговата основна цел е да ги поттикне младите и возрасните да водат здрав и физички активен живот, а воедно и да даде придонес во збогатувањето на спортската литература на овие простори.

Остави Коментар

Вашиот маил нема да биде објавен.