Аспартамот е вештачки засладувач кој се користи како замена за шеќер во голем дел од брзата храна. Според информациите од Аспартам центарарот, аспартамот се користи на глобално ниво, и го користа преку 200 милиони луѓе. Тоа може да се најде во повеќе од 6.000 производи. Примерите вклучуваат безалкохолни пијалаци, бомбони, јогурт и слатки колачи.
Безбедноста на вештачкиите засладувачи предизвика контроверзии во текот на годините, така што засладувачите се поврзани со рак и други болести.Апартамот е составен од фенилаланин, аспарагинска киселина, и метанол.
Американската администрација за храна и Лекарства вели дека дозволената дневна доза на аспартам е 50 милиграми на 1 кг. телесна тежина. Во една лименка газиран напиток содржи прилично 225 милиграми аспартам.
Размислување
Американската администрација за храна и Лекарства смета дека употребата на аспартамот и други вештачки засладувачи е безбедно освен за употреба од страна на луѓе со метаболички нарушувања.
Предупредување
Несаканите ефекти од аспартамот вклучуваат главоболка, зголемување на телесната тежина, осип, замор, раздразливост, срцеви палпитации, вртоглавица, несоница и напади. Исто така и дефекти при раѓањето и рак се поврзани со аспартам, но Националниот институт за рак ја побива оваа информација. Националниот институт за рак наведува една студија направена во 2006 година каде не се покажуваат поврзаности помеѓу аспартамот и ризикот од одредени видови на рак.
Заблуди
Некои луѓе претпочитаат користење на аспартам и покрај нејзините опасности. Тие се под впечаток дека јадењето храна со вештачки засладувачи се подобро за нив отколку јадењето храна со вистински шеќер. Во книгата на Џилијан Мајклс "Контролирајте го вашиот метаболизам", вели дека аспартам е Екситоксин кои можат да предизвикаат оштетување на центарот за апетит во мозокот. Екситоксините може да доведат до уништување на нервните клетки.
Детоксификација од Аспартам
Холистичките здравствени лекари се против употребата на аспартам и затоа препорачуваат аспартам детоксикација.