Истражувањата посочуваат одреден вид на храна како моќна алатка која може да се бори и да ја штити кожата од оштетување како последица од штетните УВ сончеви зраци. Иако тие неможат однадвор да делуваат како заштите фактор, на внатрешно ниво можат да делуваат и на клеточно ниво, штитејќи ја кожата од изгореници.
Цитрусни овошја – ја содржат моќната состојка лимонене која што ја намалува опасноста за рак на кожата дури за 34%.
Зелен чај – пол со антиоксидансите наречени EGCG. Овие антиоксиданси се борат со против слободните радикали и спречуваат генетски оштетувања на клетките од кожата кои се изложени на УВ зрачење.
Моркови – како и другите црвени, жолти и портокалови овошја и зеленчуци содржат каретоноиди (бојата претставуваат самите каретоноиди). Студиите покажуваат дека кареоноидите ги намалуваат шансите да се здобиете со изгореници.
Спанаќ – како и другите зеленолистсти растенија се одлични извори на антиоксидантот леутин и зексантин кои што го спречуваат појавањето на канцерогоните клетки на кожата која што е изложеа на УВ зрачење.
Лосос – оваа риба е одличен извор на омега 3 масните киселини. Во мало испиување во В. Британија, маслото со овие масни киселини штити против изгореници од сонцето и промената во ДНК која што да довете до појава на рак.
Ореви – ја имаат истата функција како лососот.