Препелицата е мала птица која му припаѓаат на семејството фазани. Големината на јајцето од препелица е помала од вашите вообичаени очекувања. Овие јајца се мали но сепак добар извор на протеини.
ХЕМИСКИ СОСТАВ |
% | |
Вода | 74.0 | |
Белковини | 13.1 | |
Масти | 11.2 | |
Минерли | 1.1 | |
Калории | 15.3 | |
Ензими |
пептидаза, катализа, глукозидаза… |
Овие јајца можат да бидат добар лек за заболувања како: Бронхијална астма, висок крвен притисок, диабетес, чир во стомакот, слабокрвност, холестерол во крвта, нервни растројства, артериосклероза и многу други видови на заболувања.
Начин на употреба
Изматените јајца се пијат 15 до 30 минути пред утринскиот доручек и тоа, од првиот до третиот ден по три јајца на ден за да се навикне организмот, а потоа по 5-6 до крајот на терапијата.
Употреба во зависност од годините:
До 2 години – 2 јајца дневно
До 5 години – 3 јајца дневно
До 10 години – 4 јајца дневно
По завршувањето на терапијата, два месеца се паузира па потоа повторно се продолжува со терапијата.
Доколку не ви се допаѓа вкусот на живо изматените јајца, слободно можете да ги искомбинирате со мед и млеко. Овие јајца, исто така можат да се конзумираат пржени, варении и сл.
Во 100 грама течен дел содржи (мг) | |
Калциум |
59 |
Фосфор |
220 |
Железо |
3.8 |
Витамин А |
300 ИЕ |
Витамин Б1 Тиамин |
0.12 |
Витамин Б2 Рибофлован |
0.85. |
Витамин Б6 Пиридоксин |
0.52 |
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ:
Сите оние кои имаат проблеми со болести на жолчката или црниот дроб, пожелно е да се консултираат со лекат дали смеат да конзумираат живи јајца.