Маслинките се плодови од маслиново дрво, иако се мал по големина, маслинките се преполни со различни корисни витамини и минерали. И зелените и црните маслинки, ги содржат овие непроценливо хранливи материи, само се разликуваат во степенот на созревање – црните маслинки се едноставно зелени маслинки кои се оставени на дрвото за подолг временски период, пред бербата.
Витамин Е
Маслинките содржат витамин Е, кој делува како моќен липидно – растворлив антиоксиданс за заштита на клеточните мембрани и другите ткива од штетните слободни радикали. Исто така, игра улога при формирање на црвени крвни клетки, му помага на организмот да го користи витаминот К и ги задржува крвните садови да не сранат премногу крути.
Витамин А
Маслинките, исто така, ни обезбедуваат витамин А, кој е состојка од витално значење која помага за одржување на здрави заби, коски и кожа. Овој витамин служи како антиоксиданс за да се заштитат клетките од ефектите од слободните радикали.
Лутеин и Зеаксантин
Во маслинките содржи мали количини на лутеин и зеаксантин, тоа се антиоксидансни соединенија кои се тесно поврзани со витаминот А и ги филтрираат штетните зраци во очи, според американскиот сдружение Optometric.
Калциум
Во однос на нивната големина, маслинките содржи значителна количина на калциум. Калциумот е од витално значење за коскената структура, згрутчување на крвта, пренос на нервниот импулс, мускулната контракција и секреција на хормони. Исто така активира и ги стабилизира протеините и ензимите,ги оптимизира нивните активности. Препорачаната количина е 1.000 до 1.200 mg дневно на калциум, во зависност од периодот во животниот циклус.
Железо и цинк
Маслинките се добар извор на железо и цинк. Тие обезбедуваат 3,3 mg железо, или околу 25 отсто од дневна вредност, и 0,22 мг цинк, или 17 отсто на дневна вредност,. Железото е од суштинско значење за хемоглобинот во црвените крвни зрнца. Цинкот е потребен протеинска синтеза, имунолошкат поддршка и за заздравување на раните.
Други витамини и минерали
Маслинкиte, исто така, содржat магнезиум, калиум, фосфор, бакар и селен во многу мали количини, во прилог на витамини Б-1 до Б-6 и витамин К. Витаминот К е од суштинско значење за згрутчување на крвта, додека Б витамините имаат различни важни физиолошки функции. Полифенолите и флавоноидите, се корисни состојки, кој имаат значајни анти-воспалителни својства, се исто така присутни во маслинки.