Намалувањето на шеќер во вашата исхрана може да спречи некои сериозни здравствени проблеми, сега и во иднина. Еден од ефикасените начин за намалување на шеќерот во вашата исхрана е да се јаде свежо овошје, зеленчук, мед и интегрални зрна. Обидете се постепено да го отстраните рефинираниот шеќер од вашата исхрана.
– Шеќерот може да го потисне имунолошкиот систем.
– Шеќерот ги вознемирува минералните односи во организмот.
– Шеќерот може да предизвика хиперактивност, вознемиреност и тешкотии при концентрација
– Шеќерот може да произведе значителен пораст на триглицеридите.
– Шеќерот ја намалува способноста за пдбрана против бактериски инфекции (инфективни болести).
– Шеќерот предизвикува губење на еластичноста на ткивото и функцијата; што повеќе шеќер јадете толку повеќе ја губите еластичноса.
– Шеќерот ги намалува липопротеините со висока густина.
– Шеќерот води кон дефицит на хром.
– Шеќерот доведува до рак на јајниците.
– Шеќерот може да ја зголеми нивото на гликозата.
– Шеќерот се меша при апсорпцијата на калциум и магнезиум.
– Шеќерот го покренува нивото на невротрансмитерите: допамин, серотонин и норадреналин.
– Шеќерот може да предизвика хипогликемија.
– Шеќерот може да произведе киселина во дигестивниот тракт.
– Шеќерот може да предизвика брз пораст на адреналинот кај децата.
– Шеќерот може да предизвика предвремено стареење.
– Шеќерот може да предизвика расипување на забите.
– Шеќер придонесува за дебелината.
– Висока доза на шеќер го зголемува ризикот од Кронова болест и улцеративен колитис.
– Шеќерот може да предизвика артритис.
– Шеќерот може да предизвика астма.
– Шеќерот може да предизвика жолчни камења.
– Шеќерот може да предизвика срцеви заболувања.
– Шеќерот може да предизвика воспаление на слепото црево.
– Шеќерот може да предизвика хемороиди.
– Шеќерот може да предизвика попуштени вени.
– Шеќерот може да придонесе за остеопороза.
– Шеќерот ја зголемува киселоста на плунката.
– Шеќерот може да предизвика намалување на инсулинската сензитивност.
– Шеќер може да ја намали количината на витамин Е (алфа-токоферол) во крвта.
– Шеќерот може да го намали хормонот за раст.
– Шеќерот може да го зголеми нивото на холестеролот.
– Шеќерот може да го зголеми систолниот крвен притисок.
– Шеќерот може да се меша со апсорпцијата на протеините.
– Шеќер предизвикува алергии на храна.
– Шеќерот може да придонесе за дијабетес.
– Шеќерот може да предизвика егзема кај децата.
– Шеќерот може да предизвика кардиоваскуларни болести.
– Шеќерот може да нанесат штета на структурата на ДНК.
– Шеќерот може да ја промени структурата на протеините.