Магдоносот не се користи само како додаток во супата, неговата употреба е со широко значење.
Магдонос е одличен антисептик, за прочистување на крвта и цревата. Некои терапевти тврдат дека помага во спречување на рак.Балансиран со својата содржина на калциум, магдоносот се препорачува за исправување на коскени нарушувања како рахитис, и за борба против туберкулоза.
Високата содржина на железо го прави идеален за борба против анемија, додека про-витаминот А дејствува како лек за очните нарушувања настанати од дефицит на каротин.
Магдоносот исто така го забавува и процесот на стареење. Значи употребувајте го магдоносот во вашата исхрана,и обидете се да пиете сок од магданос од време на време. Тоа ќе направи чуда!
Оваа мала зеленика е исклучително богата со благородни хранливи материи.
Магдоносот содржи:
– 200 mg витамин Ц во 100 g (иста количина на сок од лимон, еден од најдобрите природни извори на витамин Ц, содржи само 100 mg);
– 60 mg на провитамин А;
– 240 мг на калциум;
– 19,2 mg железо.