Внесувањето на следниве витамини и минерали придонесува до значително забрзување на метаболизмот, а со тоа намалување на вишокот килограми. Истотака се објаснети функциите што ги обавуваат и со која храна можат да се внесат во организмот.
КАЛЦИУМ – вмешан во активација на ензимите, вклучувајќи ја и липазата која ги разложува мастите.
Го има во: млечни производи, морска храна, сардини, соја и продукти од соја, темно-лиснат зеленчук, смокви и сливи.
ЕСЕНЦИЈАЛНИ МАСНИ К-НИ (Омега 3 и омега 6) – правилна функција на тироидната жлезда и за намалување на триглицеридите (мастите во крвта) и холестеролот.
Ги има во: риби од ладни води (туна), ленено семе, маслиново масло, ореви и други.
ХРОМ – метаболизам на гликоза (енергија).
Го има во: пивскиот квасец, кафеав ориз, сирење, месо и во цели пченични зрна.
ВИТАМИ Б1 (Тиамин) – метаболизам на јаглехидрати, снабдува со енергија, го подобрува имунолошкиот систем и здравјето на кожата.
Го има во: грав, грашок, брокула, пченични трици, жолчка од јајце, живина, риба, соја и интегрални житарици.
ВИТАМИН Б6 – го регулира метаболизмот и активира многубројни ензими.
Го има во: пивскиот квасец, јајца, риба, печен компир со кожа, спанаќ, морков, банана, грашок, авокадо, ореви и семки од сончоглед.
БИОТИН – преоизводство на енергија.
Го има во: пилешко, јагнешко, телешко, џигер, варени јајца, млеко, соја, квасец, интегрално брашно, путер од кикирики и оризови трици.
ЈОД – метаболизам на вишокот масти и правилна функција на тироидната жлезда.
Го има во: морска храна, јодирана сол и алги.
ПРОТЕИНИ – метаболизам на масти и јаглехидрати.
Ги има во: белки од јајца, месо, млеко, соја, морска храна, ореви и други.
ВИТАМИН Б5 (пантотенска к-на) – важна компонента во метаболизмиот и нервниот транспорт, исто така учествува во формирање хормони кои го намалуваат стресот.
Го има во: Јајца, компири, морска риба, телешко, млеко, цели житни зрна, грашок, грав и свеж зеленчук.
ЦИНК – потребен е за правилно ослободување на инсулин.
Го има во: пивски квасец, жолчка, риба, алги, леугоминози, месо, џигер, остриги, семки од туква, цели зрна и друго.