Морковите се состојат од 89% јаглени хидрати, 6% белковини и 5% масти. Соодветно на тоа, јаглехидратите се главните носители на енергетската вредност, која изнесува 41 kcal / 171 kJ на 100г. свежи моркови.
Морковите ги задоволуваат дури 308% од дневните потреби за витамин А. Овој зеленчук е исто така, е и одличен извор на витамин К (21%.), Диететски влакна и калиум. Не треба да заборавиме дека ги содржи и витамините – тиамин, ниацин, витамин Б6, витамин Ц, фолна киселина и минералот манган.
Каротинот му дава на морковот карактеристика портокалова боја. Некои нутриционисти сметаат дека нутриентите од морковот може да бидат подобри, ако се готви. Како и да е, морковите имаат многу мала количина на заситени масти и холестерол.
Морковите се богати со антиоксиданси – каротеноиди, кои помагаат во заштитата против кардиоваскуларните заболувања, канцер, го регулираат шеќерот во крвта и помагаат за да се подобри видот. Најпознатиот каротеноид (жолта или портокалова боја) е бета – каротен, што нашиот организам го претвора во витамин А
Морковот го поттикнува физичкиот развој кај децата, ги зајакнува коските и ја зголемува отпорност на инфекции. Тоа го зголемува бројот на црвени крвни зрнца, ја потиснува анемијата и има благотворно влијание врз функцијата на црниот дроб.
Поради сето ова, Морковите се неизбежни за нашето здравје, и секако одлично се покажаа во Спортската исхрана.