Протеините обезбедуваат градежни блокови за вашите мускули, клетки и крвта. Според Центрите за контрола на болести и превенција, квалитетот на видот на протеините кои ќе го одберете влијае на вашето здравје. Пилешкото и рибата се комплетен ивор на протеини кои обезбедуваат добар и квалитет извот на протеини за вашата исхрана. Иако пилешкото има повеќе протеини по грам од риби, пред да изберете разгледајте ја разликата помеѓу калориите, мастите и амино киселините .
ПРОТЕИНИ ВО ПИЛЕШКИ VS. РИБИ
– Во 100 г. Пилешко без кожа и коски содржи протеини од 32 g.
– Лососот има највисока содржина на протеини по грам од сите риби . Во 100 грама содржи протеини од 22 гр.
АМИНО КИСЕЛИНИ
Есенцијални амино киселини во протеините се индикатори за неговиот квалитет. Целосниот извор на протеини ви обезбедува девет есенцијални амино киселини кои вашето тело не може да ги произведи. Препорачената дневна доза за внес на есенцијални амино киселина во милиграми по грам протеин се:7 за триптофан, 18 за хистидин; 25 за изолеуцин и метионин + цистеин, 27 за треонин; 32 за валин, 47 за фенилаланин + тирозин; 51 за лизин и 55 за леуцин.
АМИНО КИСЕЛИНИ ВО РИБА И ПИЛЕШКО МЕСО
Двете, и риби и пилешко се комплетни извори на протеини, но сепак, тие не ги обезбедуваат истите количини на есенцијални амино киселини по порција. Содржината на есенцијалните амино киселини во Лососот во милиграми по грама е поголема од содржината на амино киселини во пилешкото месо. Износите на не-есенцијални амино киселини во рибата е исто така повисок.